empty
home   /   kunstenaars

Carla Kloppenburg

carla.jpg Maakt beelden in steen en/of ander materiaal.

 
Stenen vind ik in het algemeen mooi en interessant, het is een koud en hard materiaal waar je iets zachts en moois van kunt maken, en de kleuren en patronen die uiteindelijk tevoorschijn komen zijn altijd een extra cadeautje. Ik hak vooral in de middelharde stenen zoals bijvoorbeeld albast en serpentijn, maar ik maak ook soms weleens een uitstapje naar zachter; speksteen of kalksteen. Of harder; travertijn of marmer. Ook maak ik wel eens beelden van brons, kunststof of aluminium cement. Waar het idee zich maar voor leent.
Zo’n 15 jaar geleden heb ik het beeldhouwen ontdekt. Na 4 verschillende beeldhouwleraren, een certificaat en wat losse cursussen treed ik (naast mijn baan) sinds 2019 naar buiten met mijn beelden. Ik doe bij voorkeur alles zelf, zelfs het maken en onderhouden van de website. Graag maak ik materiaal combinaties, van steen met een ander materiaal. Dit is in de loop der jaren bij mij ontstaan door ideeën en de technische uitdaging die het met zich meebrengt. Het materiaal dat ik met steen combineer moet wel echt iets toevoegen. Soms verbeelden mijn werken de realiteit maar vaak zijn het gestileerde natuurvormen.

Mijn inspiratie zijn vormen in de natuur, dit kunnen de kleinste details zijn. Maar ook bouwmaterialen en spulletjes in het dagelijks leven, musea of andere kunstenaars leggen soms het zaadje voor een nieuw idee. Vooral houd ik van zachte en ronde vormen. Ik werk niet intuïtief maar planmatig, na het krijgen van een idee volgt er in mijn hoofd een heel proces. Dit werk ik dan uit in de vorm van schetsen en soms een proefmodel in klei of was. Daarna volgt keuze van het materiaal en tenslotte noeste arbeid. Ik hak alles handmatig. Daarna volgt het grof en fijne raspen en dan schuren met schuurpapier, meestal 8 à 10 keer het hele beeld in steeds fijnere korrel vanaf grof 60 t/m fijn 2400. Vanaf korrel 600 waterproof onder stromend water schuren (ook met de hand). Daarna wordt het beeld in de was of olie gezet, dan komt de mooie kleur of patroon naar boven. Als het beeld op een sokkel wordt gezet moet er nog geboord worden om een pin te plaatsen. Kortom heel erg veel uren plezier om te maken, en hopelijk voor de nieuwe eigenaar ook om naar te kijken.

Van kunst wordt de wereld een stukje mooier. 

♡ groet Carla Kloppenburg

Neem gerust contact op, al mijn gegevens vind u op  www.ck-kunst.nl
 

Werk in beeld