empty
home   /   kunstenaars

Ed Walraven

edwalraven.jpg Ed Walraven en zijn kunstfotografie met ‘wonderlijke reflecties’
“ieder mens is uniek en verdient daarom versterking van zijn persoonlijke eigenheid”
 
Wortels voor de fotografische werken liggen bij zijn creatieve beroep. Van huis uit is hij stedenbouwkundig ontwerper met een sterk ruimtelijk inlevingsvermogen. Zijn passie ligt letterlijk bij het scheppende vanuit een bepaald concept. In het grafische is hij een autodidact. Als kind was hij al intens bezig met letters en logo’s. In zijn werk als leraar in het grafische beroepsonderwijs is dat nog eens doorontwikkeld.
Gefascineerd is hij door moderne kunst en architectuur, maar ook door Gaudi, Jugendstil, Escher, bijzonder eigentijds design, strakke vormgeving, recycling, verduurzaming en persoonlijke ontwikkeling.
 
Het grafische ontwerpwerk kwam als eerste op gang al lang geleden. Daarna is hij zich meer gaan toeleggen op ruimtelijke ontwerpen als houten kinderspeelgoed, woning- en tuinontwerpen tot een tiental jaren geleden. Parallel hieraan heeft hij zich veel beziggehouden met persoonlijke identiteitsontwikkeling tot uitdrukking komend in onder meer portretfotografie en heeft hij een aan zijn kleinkinderen opgedragen kinderleerboek ‘Broer zijn zoenenboek’ gemaakt met eigen illustraties en gedichtjes.
 
Zijn eerste gerichte reflectiefotografie stamt zo’n beetje van 2006. Inspiratie hiervoor gaat echter wel terug naar zijn tienerjaren met ‘de modderplas’ van M.C. Escher, die een soort openbaring voor hem was. Zo iets eenvoudigs en bijna letterlijk platvloers maar van een serene schoonheid. Zijn werkervaring, persoonlijke interesse in de ander, fotografisch geheugen en opmerkingsvermogen helpen hem een heel eind op weg bij dit alles.
 
Van een gewoon beeld als een vervormde boom in kabbelend water is hij steeds meer geïnteresseerd geraakt in sterke vervormingen en verkleuringen door golvende oppervlakken met lichteffecten. Daar valt zijn oog steeds op en dan is het meteen kieken geblazen of op een ander moment gewapend en wel met het fototoestel teruggaan om het een en ander vast te leggen. Beelden bewerkt hij verder op de computer voor uitsneden, lichtaanpassing, contrast/kleurversterking en bijwerken van scherpte. Dan volgt er soms een bewerking naar verdubbeling en verdraaiing van het beeld voor een suggestie van een soort weerspiegeling. Verder kiest hij er soms voor om witte vlakjes op bepaalde uitvergrotingen bij printen op aluminium weg te poetsen. Bij aanlichten van zo’n kunstfoto
wordt dan een lichtreflectie van buitenaf toegevoegd. Hierdoor ontstaat via aan lichting een dimensie van reflectie en beweging in het beeld.
 
Uitvergrotingen van zijn kunstfoto’s zijn te zien tijdens exposities en op zijn website. Verder kan men via leenkoop eigenaar worden van zo’n kunstwerk voor enkele tientjes in de maand.
 
Voor meer informatie wordt u doorverwezen naar www.edid.me.
Voor vragen over mijn werk of bestelling van werk of een opdracht kunt u mij bereiken via 06-40973687.
 

Werk in beeld