empty
home   /   kunstenaars

Jan Schaafsma

jan.schaafsma.jpg Beeldhouwer
Ik beschrijf mijzelf als een beeldhouwer in hout die ook graag andere materialen uitprobeert. Voorbeelden daarvan zijn beelden van papier, gaas, gips en aluminiumcement.
Mijn Beeldhouwwerken zijn erg verschillend. Nu ben ik in een periode dat ik graag jassen van hout maak, daarna weer meer mensfiguren, kleine gebruiksvoorwerpen zoals schoenen of andere kledingstukken.
Graag werk ik in opdracht aan  persoonsgebonden kunst. Dat kunnen babyschoentjes zijn, een jas , een tas oid. Ik hoop dat mijn werk aangeraakt wordt. De warme kleuren en de gladde buitenkant van een afgewerkt houten beeld roepen dat op. 
Naast het werken aan persoonsgebonden werk maak ik ook graag vrij werk.
Vaak maak ik modellen van boetseerwas of klei en ga er dan in mijn atelier mee aan de gang. 
Tijdens mijn beeldhouwopleiding aan de Vrije Academie in Nunspeet heb onder andere geleerd en ervaren dat het leerzaam en interessant is om met andere beeldhouwers, kunstenaars te sparren. Kritisch naar jezelf en elkaar  durven zijn en elkaar beter willen maken. 
Het beeldhouwen  geeft me een enorme positieve energie die zich omzet in een grote drive om veel te maken.   Mijn hoofd raakt leeg, de focus ligt geheel op het hout en het gereedschap  en wordt er heel gelukkig van.
 
Ooit liep ik een expositie binnen van Lotta Blokker in de Fundatie in Zwolle en wist: 'dit wil ik ook"
Naast deze inspiratiebron kom ik graag in musea, laat mij graag verrassen door andere kunstenaars en kom daarna terug bij mijn eigen zelf om met heel veel zin weer aan het werk te gaan. Deze drive houd niet meer op.
 
De reden om met hout te willen werken komt vooral uit mijn jeugdtijd. Vooral het struinen door de bossen, van de gangbare paden af, zoeken naar mooie stukken hout om iets van te maken. 
Hout koop ik nooit, ik vind het, krijg van anderen of kom het spontaan op mijn pad.
Het aanbod is enorm en prachtig. Ik werk , bewust , met inlands hout. Ik kan het niet verdragen dat er hout uit de tropen gebruikt wordt. Bovendien is er hier al zoveel moois te vinden. Elk stuk met zijn eigen karakter, kleur , geur en schoonheid.

Werk in beeld