empty
home   /   kunstenaars

Gonny Geurts

gonny-geurts.jpg
Gonny Geurts, groeide op in Nagele, en wilde “nooit meer terug naar de polderklei” op haar 18e. Toch woont en werkt ze sinds 2000 alweer in haar atelier Kunst en meer in Zeewolde.

Zij ontving haar opleiding aan de Arnhemse kunstacademie, tegenwoordig Artez geheten.

“Want wat betekent Flevoland eigenlijk voor mij? Wat is mijn eerste associatie als ik over het water de polder binnenrijd?”

Het letterlijk gevoel van meer ruimte, meer adem, meer armslag.

Een lage horizon, veel lucht. Maar ook iets anders, ondefinieerbaar nog, iets met “schaal”. Mijn schilderij “Dichtregels” komt in beeld, met de regel: “Ik ben je schaal, wil mij vullen” van Mischa de Vreede.  Later las ik bij Roel van Duin, hoofd landinrichting bij de rijksdienst:

 ” De ene bezoeker zal de polder buitenmenselijk van formaat vinden en een ander juist majestueus.”

Dat is wat ik bedoel, alles wat gigantisch is van dichtbij wordt klein op deze afstand, krijgt een menselijke maat. Je wordt gefascineerd waar je bij staat; kijk naar de landschapskunstwerken die even groot zijn als agrarische kavels .

Hoe dichterbij de landschappen komen, hoe hoger de horizon, zoals de vogel het ziet; vanuit vogelvluchtperspectief En de eigen herinneringen krijgen een eigen plekje; met pen en inkt worden  piepkleine autobiografische tekeningetjes in de schilderijen verwerkt. Zoekplaatje …      
                                                      
De tocht voert langs Nagele, waar ik een deel van mijn jeugd doorbracht, waar de kerk het museum werd, waar ‘s winters de weg naar school een zelfgemaakt paadje door het bos en over de ijsbaan werd. Langs Schokland, langs de Knardijk en de tocht in Zeewolde.

Schokland, het oude eiland ingebed in de polder.

En nu: nog steeds is Flevoland die fascinerende nieuwe wereld!
Kijk maar,  Nieuwe natuur is het toverwoord;
Marker wadden, Tulpeiland, Harderbroek, het (IJssel)Oog….

Gonny Geurts
Atelier Kunst en meer, Zeewolde, app 0622071710
Website: https://kunstenmeer.nl/
FB: Gonny Geurts van Atelier Kunst en meer
Insta: gonnyartworks
 
 

Werk in beeld